Европейската комисия представи нова стратегия за засилване на прилагането на Хартата

...
Европейската комисия представи нова стратегия за засилване на прилагането на Хартата
Коментари Харесай

Догодина влизаме под ново наблюдение на ЕС - за правата на човека

Европейската комисия представи нова тактика за усилване на използването на Хартата на главните права в Европейски Съюз. Досега с правозащитна роля се занимаваше основно друга организациия - Съвета на Европа, посредством основания от него в Страсбург Европейски съд за правата на индивида. Той се произнася за нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида. Но Европейският съюз одобри своя Харта за правата на индивида като неделима част от Лисабонския  контракт (влязъл в действие през 2009 г.) и в този момент търси механизъм за нейното дейно използване.

Основните права не могат да се одобряват за даденост, съобщи през вчерашния ден Еврокомисията. Новата тактика удостоверява възобновения ангажимент да подсигурява, че Хартата се ползва с цялостния си капацитет. От идната година Комисията ще представя годишен отчет, който ще преглежда по какъв начин държавите-членки ползват Хартата в определена тематична област.

Заместник-председателката по полезностите и прозрачността Вера Юрова сподели: „ Тази година се навършват 20 години от първото оповестяване на Хартата - европейския закон за правата. Това е олицетворение на полезностите на нашия съюз. Хартата има същата правна стойност като Договорите. Искам хората да знаят към кого и къде да се извърнат, в случай че правата им бъдат нарушени. "

Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи: „ Напоследък се появиха нови провокации за главните права; пандемията от коронавируса и обвързваните с нея ограничавания са индикативен образец. Развитието, което видяхме в обществото, изисква възобновен ангажимент да подсигурява, че Хартата се ползва напълно от Европейски Съюз и неговите държави-членки. Повече от всеки път би трябвало да сложим Хартата в центъра на нашата работа и да подсигуряваме, че хората могат дейно да имат достъп до главните си права. "

Стратегията добавя Европейския проект за деяние за народна власт и отчета за върховенството на закона, илюстрирайки цялостния метод на Комисията за поощряване и отбрана на главните права и полезности на Европейски Съюз. Тя ще се опира върху върху четири през идващите 10 години:

- Ефективно използване от държавите-членки: Хартата е наложителна за държавите-членки. Комисията ще работи в тясно съдействие с тях и посредством разговор е подготвена да ги поддържа при ефикасното използване на правото на Европейски Съюз и при цялостно ценене на Хартата. Държавите-членки се приканват да предлагат координатор за Хартата, с цел да улеснят координацията и обмена на информация. От 2021 година Комисията ще рапортува годишно за Хартата, като преглежда по-отблизо използването й в държавите-членки в съответни области. Докладът за 2021 година ще се концентрира върху главните права в цифровата епоха.
- Овластяване на гражданското общество: Комисията ще следи от близко и ще подхваща дейности против националните ограничения, засягащи дейностите на гражданското общество, които опонират на правото на Европейски Съюз. Някои държави-членки към момента нямат изцяло функциониращи национални институции по правата на индивида, които са значими връзки сред държавното управление и гражданското общество. Държавите-членки се приканват да основат такива институции и да подсигуряват, че разполагат със средства за цялостна самостоятелност. Комисията ще предизвиква и образование, обвързвано с Хартата, за съдии, други практикуващи правораздаване и бранители на правата.
- Хартата като компас за институциите на Европейски Съюз: Институциите на Европейски Съюз би трябвало да се преценяват с Хартата във всички свои дейности. Комисията ще ускори вътрешния си потенциал за съблюдаване на Хартата, в това число посредством електронно образование, обновени насоки за личния състав и проекти за образование. Комисията е подготвена да поддържа Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, с цел да подсигурява, че те дейно ползват Хартата в своята работа.
- Укрепване на информираността на хората: Неотдавнашен Евробарометър сподели, че шест от 10 респонденти желаят да знаят повече за правата си и къде да се извърнат, в случай че техните права от Хартата са нарушени. Комисията ще стартира осведомителна акция за Хартата и ще употребява програмата „ Еразъм + “ за повишение на осведомеността на младежите. Комисията предизвиква държавите-членки също да разработят свои лични начинания за повишение на осведомеността.

През 2025 година Европейска комисия ще направи промеждутъчен обзор за осъществяването на тази 10-годишна тактика.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР